Att spela golf är ett nöje för många människor. Det kan vara en vanlig fritidsaktivitet eller något mer seriöst som något man tävlar i. I Sverige har vi haft många framgångsrika golfspelare genom åren. Jesper Parnevik nådde framgångar 2000 då han var rankad som nummer sju bland golfspelarna i världen. På senare år har golfspelaren Henrik Stenson visat sin storhet inom golfen genom att bli rankad den sjätte bäste golfspelaren 2008. Annika Sörenstam är välkänd som en av de bästa golfspelarna i världen och har vunnit många internationella golftävlingar under sin karriär. Alla dessa golfspelare har spelat stora golftävlingar som till exempel US Open och LPGA tour.

Golftävlingar finns över hela världen.

Golftävlingar i Sverige

En golftävling i Sverige som vänder sig endast till damer är Solheim Cup. Den hålls på olika ställen i världen men Sverige har varit värd för tävlingen vid två tillfällen. Senast var 2007 då tävlingen hölls i Halmstad och Sverige bidrog med fem spelare. Männens motsvarighet heter Ryder Cup men den har ännu inte hållits i Sverige. En av Sveriges största golftävlingar är Aktieslaget. Tävlingen har pågått i mer än 16 år och består av kvaltävlingar på 35 olika ställen i Sverige, från norr till söder.

De bästa spelarna från de olika klasserna i kvaltävlingarna går vidare till regionsfinaler. Det finns fyra regionsfinaler och för att få vara med och spela där måste man vara medlem i Aktiespararna. En spelare från varje regionsfinal och klass åker vidare till Turkiet för att delta i den spännande finalen. Tävlingen Aktieslaget är utvald att bli en av de rikstävlingar där golfspelare kan kvalificera sig till World Golfer Championship. Där får man en chans att representera Sverige i en världstävling. Sverige har många golftävlingar men inga som mäter sig med de internationella stortävlingarna.

Golftävlingar som finns utomlands

Det finns många golftävlingar för herrar utomlands . Bland de största är US Masters och US Open. US Masters har spelats sedan 1934 och det är en tävling för inbjudna golfspelare. Den ingår i de fyra stora tävlingarna, som kallas för fyra majors, men är unik jämfört med de andra eftersom man spelar på samma golfbana som man har gjort sedan tävlingen började. US Open ingår också bland de fyra majors och den spelades för första gången 1895. Tävlingen har spelats på ett femtiotal olika golfbanor under åren. Ansvarig för tävlingen är USGA som står för United States Golf Association.

Det finns även flera stora internationella golftävlingar för damer varav LPGA -mästerskapen och Women’s British Open är två av dem. LPGA-mästerskapen består av många proffstävlingar för damer och vinnaren är den som sammanlagt har spelat in mest pengar i dollar och då får den personen en enorm vinstsumma. 2004 var vinstsumman över 42 miljoner dollar. Women’s British Open är en av tävlingarna på LPGA-touren och har varit en major-tävling sedan 2001. Den grundades 1976 och blev en del av LPGA-touren 1994.

Golftävlingar över världen

Det finns många stora golftävlingar både i Sverige och utomlands. I Sverige kan man få chansen att spela i en stor tävling som Aktieslaget som tar finalspelarna till Turkiet eller spela i en tävling som Solheim Cup för damer, som är av internationell klass, men har spelats två gånger i Sverige. Sverige har många golfspelare som är välkända för sitt proffsspel utomlands. Både Jesper Parnevik och Henrik Stenson har vunnit många segrar på LPG-touren och därmed fått världsrankning. Annika Sörenstam räknas som en av världens bästa golfspelare genom att vinna golftävlingar som US Open, dessutom under flertalet år. 2006 var hon rankad nummer 1 i världen.