Golf är en sport som utövas av många människor, både av de som spelar för att det är ett nöje och av de som är professionella spelare. Idag finns det över 400 000 golfspelare som är medlemmar i en golfklubb i Sverige. Man åker på golfresor till andra länder för att njuta av bra golfbanor och behagligt klimat året om. Golfspelandet verkar locka fler och fler golfspelare och är en sport som passar hela familjen. Det finns många golfspelande profiler som är kända både i Sverige och utomlands. I Sverige pratar vi mycket om Jesper Parnevik och Annika Sörenstam som är spelare som har nått stora framgångar.

Golfspelare i Sverige

En känd golfspelare från Sverige är Jesper Parnevik. Han har spelat professionell golf sedan 90-talet och bor numera i Florida i USA. Han nådde de största framgångarna under år 2000 då han vann två tävlingar på den amerikanska PGA- touren. Det året blev han rankad nummer 7 i världen. En annan känd spelare är Henrik Stenson som är Sveriges mest framgångsrike manlige spelare genom tiderna. Han började att spela professionellt 1998 och sedan dess har han vunnit 15 segrar och 4 av dem har varit på den amerikanska PGA-touren. 2013 var hans mest framgångsrika år med många viktiga segrar vilket resulterade i att han blev rankad trea i världen.

 

Det finns många kända golfspelare.

En känd kvinnlig golfspelare från Sverige är Annika Sörenstam. Hon är den mest framgångsrike golfspelaren från Sverige genom alla tider, oavsett kön. Hon började att spela golf professionellt 1992 och vann många segrar direkt efter debuten. 1995 vann hon US Open vilket hon också gjorde året därpå. Annika Sörenstam har vunnit 86 segrar under sin golfkarriär och av dem har 8 varit majors. Hon meddelade under 2008 att det skulle bli hennes sista år som professionell spelare och hon avslutade sin karriär med tävlingen Europatour i Dubai. Hon har fått många utmärkelser till exempel Jerringpriset 2003 och i januari 2009 erhöll hon H.M Konungens medalj.

Kända golfspelare i andra länder

Den mest kände golfspelaren genom tiderna är Tiger Woods. Han är född 1975 i Kalifornien i USA och heter egentligen Eldrick Tont Woods men fick smeknamnet Tiger efter en av hans fars vänner. Tigers far och hans vän stred tillsammans i Vietnamkriget. Innan Tiger Woods hade hunnit fylla 24 år hade han redan vunnit 21 professionella turneringar. Han fick den officiella titeln världens främste golfspelare år 1997. Han låg på första plats på golfens världsrankning i 264 veckor i sträck. Tack vare hans blandade etniska ursprung, som härstammar från vit, asiatiskt, afro-amerikanskt och indianskt ursprung, har flera människor från olika etniska grupper börjat att intressera sig för golf.

En annan känd golfspelare är Jack Nicklaus som kommer från USA. Han går under smeknamnet ”The Golden Bear” och har spelat professionellt från sena 60-talet till slutet av karriären på 90-talet. Han anses vara en av de bästa genom historien när det gäller proffsgolf. Jack Nicklaus har ett rekord med 18 majors-segrar vilket är ett rekord som står sig ännu idag. Under 70-talet slutade han bland de tio bästa varje år. 1986 blev han den äldste spelaren som har vunnit en Masters-seger. Han är den ende golfspelare som har vunnit US Open under tre olika decennier. I juli 2005 meddelade Bank of Scotland att de ville hedra honom genom att trycka en bild av honom på fempundssedlar. Om man inte räknar med kungligheter är han den ende levande personen som har blivit hyllad på detta sätt.

Golfspelare i Sverige och utomlands

Det finns många väldigt kända golfspelare. Jesper Parnevik nådde sina största framgångar under 2000 då han blev rankad nummer sju i världen. Henrik Stenson är den mest framgångsrike manlige golfspelaren från Sverige. Han blev rankad trea i världen under 2013 som var hans mest framgångsrika år hitintills. Annika Sörenstam är den mest framgångsrike golfspelaren genom tiderna, bland både kvinnor och män. Hon avslutade sin fantastiska karriär 2008. Tiger Woods är den golfspelaren som fick titeln världens främste golfspelare redan år 1997. Han har haft en fantastiskt framgångsrik karriär som startade när han var ung. Jack Nicklaus anses vara en av de bästa genom golfens historia. Han har lyckats med konststycket att vinna US Open under tre olika decennier.